Skip to main content

Foto: Heleen Duli Photography

RADIONL presenteert tweede editie van festival in GelreDome voor boeren, bouwvakkers en andere bierdrinkers

Bij Warkende Helden kom je ook binnen met smerige klauwen

ARNHEM – Boeren, bouwvakkers, truckers en ander volk dat met de handen werkt opgelet (en trouwens iedereen die van bier en feest houdt ook): op zaterdag 29 januari vindt in het GelreDome de tweede editie van Warkende Helden Live plaats. Een festival met medewerking van onder andere Mooi Wark, BZB, Henk Wijngaard, Robert Pouwels, Marcel’s Nederpop van Toen, Høken met de Heinoos, Boer Bennie, Beatcrooks en Poar Neem’n. Meer namen volgen nog. De presentatie is, net zoals de eerste keer, in handen van William Bossong van Mooi Wark en Wim ‘Salabim’ van Aperlo van Poar Neem’n.

Muziek van het platteland, muziek van de steigers, muziek van de piraten, maar dan vaak met net even wat meer spierballen; dat is in het kort de insteek van het programma. En de eerste keer maakte indruk. Zeker ook bij presentatoren William Bossong en Wim van Aperlo. “Het jeukte waar het jeuken kon”, herinnert de laatste (zelf ook bouwvakker) zich. “Het was voor mij de eerste keer dat ik in het GelreDome op het podium stond. Ik was flink zenuwachtig. Maar die sfeer… Het volk dat op de klompen naar binnen kwam. Boeren en bouwers, het was kat in ’t bakkie. De vorige keer zaten we nog middenin het PFAS- en stikstofgeneuzel. Iedereen was er klaar mee. En dat kon je merken. Dat sfeertje van ‘laten we er nu dan ook maar een feestje van maken’. En de combi met William werkte ook heel goed. Hij voor de boeren, ik zegt de gek namens de bouwvakkers; dat voelde vertrouwd.”

Dat kan William allemaal beamen. “Sta je daar als klein jochie in dat grote GelreDome… Kijk, we hebben daar wel eerder met Mooi Wark opgetreden, maar dat was dan niet helemaal versterkt. Bij Warkende Helden was het een echte liveshow. Een jongensdroom was het: het GelreDome op de kop zetten. En laten we eerlijk zijn; zo’n naam staat ook heel leuk op de kalender.” Ook aan de duo-presentatie met Wim bewaart hij goede herinneringen. “Wim en ik kennen elkaar privé ook. Vlak voor het festival zijn we nog met z’n tweeën naar Amerika geweest. Lagen we daar op een luchtbedje in het water bij Miami te overleggen over wat we allemaal zouden zeggen. Maar we hadden dus echt niks vastgelegd. Het ging op het podium allemaal spontaan. Dat we iemand bij een ander op de schouder zagen zitten met een John Deere T-shirt aan. ‘Een John Deere, poah!’ Het was qua sfeer een mengelmoesje tussen een feesttent, een Mega Piraten Festijn en een optreden van ons. Zeg maar boerenjongens, krentenbrood. Lui die er met de trekker naartoe gingen. Soms eerder die dag de koeien nog gemolken. En dan gewoon in hetzelfde kloffie naar Warkende Helden. Weet je, daar kom je ook wel met smerige klauwen binnen!”

‘Enorme dorst’

Fred van Dijk, zanger van BZB, heeft er weer zin in. De eerste keer was hij met BZB ook van de partij. “We hadden met BZB net afgesproken dat we het rustiger aan zouden doen. Ik was de schuldige. Na 27 jaar samen op de planken, een geweldige tijd, kreeg ik steeds meer moeite met de altijd volle agenda. We hadden afgesproken om gewoon nog vijf of zes keer per jaar op te treden. De leuke optredens, de krenten in de pap. En toen kwam dus corona. Toen werd het té rustig. Waarom we Warkende Helden doen? Eigenlijk heb ik dat antwoord al gegeven: de eerste keer in het GelreDome smaakte naar meer. Wat een feest! Ik denk dat alle optredende artiesten zich richten op het tentfeestpubliek. Zeker zijn daar veel boeren en bouwvakkers bij, maar eigenlijk kom je daar alle lagen van de bevolking tegen. Met twee gedeelde eigenschappen: een enorme dorst en enorm zin in feest. Die combi en dan met ons soort bandjes, dat is succes gegarandeerd!”

Voor Høken met de Heinoos wordt het de eerste keer Warkende Helden. “Vorig jaar hoorden we over het festival”, vertelt zanger/bassist Remko Keizer. “En meteen hadden we zoiets van ‘daar willen wij ook bij zijn’. We passen er zeker. Dit is voor ons zeker de juiste doelgroep. En wat een eer dat we er nu bij mogen staan. Na bijna twee jaar zonder festivals en zomerfeesten is het tijd om de mouwen op te stropen en het dak van het GelreDome te blazen. Laten we het zien als inhaalslag van alle gemiste feesten en oerend hard lawaai maken!”

De eerste editie van Warkende Helden, begin 2020, bracht circa 6.500 bezoekers op de been. Ook ditmaal is alleen de arena van het GelreDome geopend; de tribunes worden afgeschermd. In verband met de coronamaatregelen gaat de organisatie er vooralsnog vanuit dat de capaciteit van de arena op twee-derde deel wordt gezet.

De voorverkoop begint op vrijdag 24 september. Kaarten à 29,95 euro (inclusief reserveringskosten) zijn verkrijgbaar via warkendeheldenlive.nl.

RADIONL
RADIONL is officieel mediapartner van Warkende Helden. In de aanloop naar het evenement maken luisteraars kans op vrijkaarten en zijn er speciale acties met kans op unieke toegang. Op de dag van het concert is RADIONL live aanwezig om verslag te doen. RADIONL is hét Nederlandstalige radiostation van Nederland. De radiozender die aan staat bij de echte warkende helden van dit land. Daarom mag deze zender niet ontbreken op Warkende Helden.

Farmers Defence Force
Ook de Farmers Defence Force (FDF) is van de partij. “Want wie boeren en strijders zegt, zegt FDF”, stelt organisator Leon Lukassen. “De hoeders van het platteland, zo zien wij ze. En zonder boeren ook geen bier!”

Programma

Mooi Wark
Mooi Wark uit Drenthe speelt stampende boerenrock. Denk AC/DC, denk Status Quo, denk Normaal. De mannen zijn ongekend populair op het Nederlandse platteland. De band scoorde feesthits met nummers als ‘In de blote kont’ en ‘Idioot’. Warkende Helden dankt zijn naam aan de bewerking die Mooi Wark maakte van ‘Working Class Hero’ van John Lennon.

BZB
BZB, eerder bekend als Band Zonder Banaan, maakt er overal een overrompelend, dampend optreden van. Dit hebben de mannen al bewezen op alle grote festivals zoals Pinkpop, Parkpop, FestyLand, Lowlands, Paaspop en de Zwarte Cross. BZB staat voor feest, spelplezier, interactie en theatrale acts, verpakt in een energieke liveshow. Verwacht krakers zoals ‘Echte Vrienden’, ‘Koning Pintenman’, ‘Ik Leer Het Nooit’ en ‘de Bankzitter’.

Henk Wijngaard
Mogen we Henk Wijngaard de patroon van de Nederlandse truckers noemen? Wat maakt het uit: we doen het gewoon. Wijngaard gaat al meer dan veertig jaar mee als artiest. En nog steeds met de vlam in de pijp.

Robert Pouwels
Robert Pouwels is een van de meest geboekte acts in Nederland en ver daar buiten. Hij is actief als zanger, DJ en entertainer. Bovendien zet hij ook nog eens een zeer goede Hazes neer.

Marcel’s Nederpop van Toen
Marcel Swerissen (die eerder zong in bands als Bad Medicine en Melrose) gaat met zijn show ‘Nederpop van Toen’ terug in de tijd. Met liedjes als ‘Stiekem met je gedanst’, ‘Even aan mijn moeder vragen’, ‘Dansen op de Vulkaan’ en ‘Blauw’ zet hij elke zaal geheid op zijn kop.

Høken met de Heinoos
Jarenlang bestormden de mannen van de Heinoos onder leiding van zanger/bassist Remko Keizer en gitarist Erik van ’t Holt de podia van tentfeesten en feestzalen. Met een uitgekiende mix van pop, rock, evergreens en feestmuziek. Als Høken met de Heinoos brengen ze een ode aan de grondleggers van de boerenrock: Normaal. Daarnaast spelen ze ook eigen werk, uiteraard in het dialect.

Boer Bennie
Boer Bennie heeft een melkveehouderij met inmiddels tweeduizend koeien. In zijn vrije tijd is het høken geblazen en staat hij bulderend op het podium. Hij speelt bekende boerenrocknummers, piratenhits en meezingers.

Beatcrooks
Beatcrooks is een danceduo. Verwacht feest, stampende beats, maar ook zeer zeker gitaren. Beatcrooks heeft onder de noemer ‘Happy Høken’ namelijk verschillende boerenrockklassiekers gemixt met beats.

Poar Neem’n
Poar Neem’n is niet alleen een zeer populair social mediafenomeen, maar ook een veelgevraagde feestact. Onder aanvoering van Wim Salabim brengen de mannen programma’s vol ongein, vermaak, stampende en ronkende muziek en confetti.

Noot voor de pers: voor meer informatie neem contact op met Wim Salabim, mob. 06 2854 0822 en/of William Bossong, mob. 06 5289 0985.

Download een set persfotos Bij publicatie van de foto’s vermelden: Heleen Duli Photography